Objavljeno

Čitanje knjige na računalu

Kada ste uspješno preuzeli knjigu, možete je čitati pomoću sljedećih pomagala kojih u “klasičnoj” knjizi nema.

Otvaranje knjige

Kada ste preuzeli knjigu s web-knjižare ili web-stranice, jednostavno otvorite knjigu iz mape preglednika za download i Adobe Digital Editions (ADE) će se automatski otvoriti. Ako se ADE ne pokrene automatski, pokrenite ga ručno, a zatim povucite svoju knjigu na ikonu aplikacije ili odaberite File/Add to Library za pregledavanje datoteke na vašem računalu.

 

Kada ADE otvara knjigu, istodobno provjerava imate li licenciju za čitanje.

Kada čitate knjigu, ona zauzima cijeli Adobe Digital Editions (ADE) prozor. Možete automatski ući u mode za čitanje kada otvorite novu knjigu (kako je opisano u “Otvaranju knjige”).

Možete organizirati sve svoje knjige, organizirajući vlastitu knjižnicu. Iz mode čitanja, možete otvoriti svoju biblioteku klikom na Library u gornjem lijevom kutu ekrana. 

 

Pregled knjižnice razdvojen je u dva panela:

Lijevi panel pokazuje vašu zadnje čitanu knjigu plus popis polica. (Kliknite Read za nastavak čitanja zadnje čitane knjige.) Postoje ugrađene police za sve vaše knjige, nepročitane knjige, posuđene knjige itd. Također možete napraviti svoju policu klikom na gumb Create (znak plus). Za punjenje polica, povucite knjige na novostvorenu ikonu. (Za prikaz svih dostupnih knjiga, kliknite na sve stavke – All Items.)

Napomena: Uklanjanje knjige s korisnički stvorene police odnosi se samo na tu policu, ali uklanjanje iz ugrađene police, uklanja knjigu u cijelosti od ADE-a. (Korisnički kreirane police imaju smeđu ikonu, ugrađene police imaju plavu.)

Desni panel prikazuje sadržaj odabrane knjige. Možete je sortirati i promijeniti pregled odabirom opcija koje su prikazane u gornjem desnom kutu. Za ulazak u mode čitanja, jednostavno dvokliknite na knjigu. Također možete kliknuti desnom tipkom miša i odabrati Read (čitanje).

 

Čitanje knjige

Adobe Digital Editions (ADE) je osmišljen kako bi vam pomogao brzo započeti čitanje knjiga i pružio iskustvo čitanja što jednostavnije i neposrednije. Nadamo se da ćete uživati čitajući knjige!

Kada otvorite knjigu, izbornik za čitanje nalazi se na vrhu prozora aplikacije, pružajući orijentaciju, pretraživanje i druge mogućnosti. Ispod toga je red ikona koje predstavljaju uobičajene radnje koje možda želite koristiti dok čitate, kako slijedi: 

Go To Library (idi u knjižnicu) – vodi vas do vaše knjižnice
Add Bookmark (dodaj knjižnu oznaku) – stvara knjižnu oznaku za trenutačnu stranicu
Show/Hide Navigation Panel (prikaži/sakrij navigacijsku ploču) – otvara na lijevoj strani navigacijsku ploču; za tablicu sadržaja
Adjusts view settings (prilagodba prikaza, ili veličina teksta (ePub) ili prikaz opcija (PDF)
Search Box (okvir za pretraživanje)
Searches the document (pretraživanje cijelog dokumenta),
Full Screen (prikaz preko cijelog zaslona).

Prikaz preko cijelog zaslona

Postoje dvije vrste e-knjiga s malim razlikama u pregledu i mogućnostima povećavanja: ePUB i PDF datoteke.

Čitanje ePUB-a

Za ePUB je navigacijska traka na dnu zaslona. U skladu s time većina e-čitača će prikazati knjigu (pomicanje lijevo desno prelazi na stranice knjige). Izbornik za čitanje ePub ima podizbornike za prikaz veličine teksta te za izmjenu veličine teksta.

Čitanje PDF-a

Za PDF se otvara traka na desnoj strani zaslona, u skladu s Adobe Readerom (i bolje rečeno njegovom Fit Width prikazu u kojem je pomicanje gore-dolje više prirodno). Izbornik za čitanje ima PDF View podizbornik za podešavanje povećanja u PDF formatu.

Knjižne oznake (Bookmarks)

Da biste stvorili knjižnu oznaku za trenutačnu stranicu, jednostavno kliknite na gumb Add Bookmark (dodaj oznaku). Da biste vidjeli popis oznaka, kliknite gumb Show/Hide (pokaži/sakrij) na navigacijskoj ploči. Uz pomoć navigacijske ploče možete listati knjigu i klikom na znak plus (+) dodati nove oznake. Gumb Option (izbornik opcija) omogućuje vam uklanjanje ili preimenovanje oznaka.

Isticanje teksta

Za isticanje teksta označite tekst, desnim klikom odaberite Highlight (istakni) iz pop-up izbornika. Da biste vidjeli popis istaknutog teksta, kliknite gumb Show/Hide (pokaži/sakrij) na navigacijskoj ploči i zatim odaberite karticu oznake. Pomoću navigacijske ploče možete otvoriti stranicu na kojoj ste dodali isticanje. Izbornik Option (opcija) omogućava vam uklanjanje ili preimenovanje istaknutog teksta.

Bilješke (komentari)

Za dodavanje bilješke u tekst, označite tekst, desnim klikom odaberite Add Note (dodaj napomenu) u tekst iz pop-up izbornika, a zatim unesite svoje bilješke u žuti pop-up prozor. Da biste vidjeli popis bilježaka, kliknite gumb Show/Hide (pokaži/sakrij) na navigacijskoj ploči i zatim odaberite karticu oznake. Pomoću navigacijske ploče možete otvoriti stranicu na koju ste dodali bilješku. Izbornik Option (opcija) omogućuje vam uklanjanje ili preimenovanje bilješke.

Pretraživanje teksta

Za pretraživanje svoje knjige unesite tekst u tekstualni okvir gore desno ili odaberite Reading/Find (čitanje/pronađi) na Windowsima (Edit/Find (uredi/pronađi) na Macintoshu). U prozoru za čitanje pronađeni tekst bit će naglašen. Za navigaciju na svaku instancu traženog pojma kliknite lijevo ili desno strelice na obje strane u okviru za pretraživanje ili odaberite Reading/Find/Find Next ili Find Previous na Windowsu (Edit/Find/ Find Next ili Find Previous na Macintoshu).

Prijenos eKnjiga između računala

Ako ste autorizirali računalo pomoću ADOBE ID (Pogledajte „Otvaranje knjige“ iznad), možete kopirati knjigu na drugo računalo, pokrenuti ADE i autorizirati s istim ID-om te otvoriti knjigu.
Možete pronaći svoje knjige u My Digital Editions mapi u mapi Dokumenti. Pronađite knjigu koju želite kopirati i prenesite je na drugo računalo. Na drugom računalu dvokliknite knjigu ili je povucite u ADE.
Imajte na umu da se oznake i bilješke ne mogu kopirati na drugo računalo.
ADE na drugom računalu također mora biti aktiviran s vašim ADOBE ID-om.

Prijenos knjige iz/na podržani e-čitač

Adobe Digital Editions omogućava prijenos knjiga iz/na podržani uređaj.

Spojite podržani uređaj na računalo i pokrenite Digital Editions. Digitalni Editions automatski detektira prisutnost uređaja. Na Digitalni Editions i na uređaju mora biti dopuštena mogućnost prijenosa zaštićenog sadržaja iz/na uređaj. Nezaštićeni sadržaj može se prenijeti i iz uređaja bez korištenja ADE-a, ali Adobe savjetuje korištenje Digital Editionsa, čime vam omogućava prenosivost svojih zaštićenih knjiga, bilo na Digital Editions bilo na podržani uređaj.
Nakon uspostave veze, uređaj se pojavljuje u knjižnici (Library). Možete prenijeti knjige iz uređaja kao što ste to učinili s policama za knjige u knjižnici. Možete čitati knjige koje su na vašem uređaju i računalu.
Napomena: Nemojte odspajati uređaj dok je prijenos u tijeku.

Dijagnosticiranje problema

Problemi s povezivanjem
Kada prvi put otvorite knjigu, Adobe Digital Editions (ADE) može naići na probleme pokušavajući potvrditi imate li licenciju za čitanje knjige. Najčešće su poruke Activation Server Error ili Connection Error, što znači da se ADE jednostavno nije mogao spojiti s poslužiteljem na kojemu je trebao napraviti provjeru informacije. Uvjerite se da ste spojeni na mrežu (primjerice, otvorite svoj preglednik i pokušajte otvoriti neku web-stranicu). Najčešće ponovni pokušaj rješava problem.

Prava korištenja
Prava i mogućnosti korištenja definira izdavač/nakladnik i ista su navedena pod Tehničkim podacima uz opis svake pojedinačne knjige.
Format: koji format, od dva standardna, se koristi ePub ili PDF.
Ispis: da li je omogućen ili ne
Kopiranje sadržaja: da li je moguće kopirati sadržaj iz knjige ili ne
Pregled: na kojim uređajima je moguć pregled knjige. Precizno je definirano na koliko uređaja je moguće instalirati knjigu. Računala mogu biti prijenosna i stacionarna na Mac ili Win platforma, dok prijenosni uređaji mogu biti pametni telefoni ili tableti na Android i iOS platformama.

Oštećeni i izbrisani dokumenti
U nekim slučajevima knjiga može postati oštećena, nehotice izbrisana ili ADE može prijaviti da ne može pronaći informacije o odobrenju čitanja. Jednostavno se vratite u svoju knjižnicu ili na web-stranice na kojima ste kupili knjigu, ponovo preuzmite knjigu i ponovo je otvorite u ADE-u.

Pogrešno formatirani dokumenti
Dokumenti mogu prijaviti manje pogreške ili upozorenja ako PDF datoteka koristi neke opcije koje ne podržava ADE (primjerice, JPEG 2000 kompresije) ili ePub dokumenti koriste oznake koje se ne preporučuju. U većini slučajeva ova manja upozorenja i pogreške ne stvaraju nikakve posebne probleme, ali knjiga ne može biti prikazana upravo onako kako je autor zamislio. 

Poznati problemi
Digitalni Editions neće podržati ugrađeni audio i video (kao što su H.264 streaming, MP3, ili FLV).
Digitalni Editions neće podržati tekst u složenim skriptama i čitanje s desna na lijevo (kao što se čitaju arapski ili hebrejski).
Ako imate instalirana oba Adobe Digital Editions 1,7 i Adobe Digital Editions 2,0 čitača, deinstalacije jednoga od njih raskinut će povezivanje ePub i ASCM datoteka s aplikacijom. Tada ćete morati ručno povezati vrste datoteka (vidjeti upute operativnog sustava za povezivanje vrsta datoteka).
Iznimno velike slike (veće od 50MB) mogu izazvati sporo ponašanje u primjeni.
Neke napredne opcije renderiranja (kao što su izbijanje, overprint, mala/velika slova i nerastavljivi prijelazi tonova) nisu podržani.

Kada ADE prijavi pogrešku:
E_LIC_ALREADY_FULFILLED_BY_ANOTHER_USER, to znači da pokušavate otvoriti knjigu koju je već netko kupio i otvorio na svom računalu, odnosno autorizirao sa svojim Adobe ID-om.
W_ADEPT_CORE_LOAN_NOT_ONRECORD, to znači da nema podatak za tu knjigu na ovom računalu, što najvjerojatnije znači da pokušavate otvoriti knjigu kojoj je posudba prethodno istekla ili je vraćena.