Narativi moderniteta

Autor: Dafne Vidanec

Izdanje: Zagreb, 2024.

Broj stranica: 260

ISBN: 978-953-50746-0-1

19,90 

NAPOMENA: OVO JE TISKANA KNJIGA I DOSTAVA JE UKLJUČENA U CIJENU!

Moralno-etička gledanja društvene zbilje

PROČITAJ!

Detaljnije

O autorici
Dafne Vidanec (1975.)
, profesorica stručnog studija – trajno (u postupku), hrvatska je filozofkinja i teologinja; rođena, odrasla i školovala se u Zagrebu. Diplomirala je pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (1999.), magistrirala (2007.) s ocjenom summa cum laude i doktorirala (2011.) pri (FFRZ) (ex Filozofski fakultet „Družbe Isusove“) Sveučilišta u Zagrebu. Dana 1. srpnja 2012. promovirana je u doktoricu humanističkih znanosti. Od 2009./2010. stalno je zaposlena pri Veleučilištu Baltazar Zaprešić, gdje predaje kolegij Poslovne etike na preddiplomskom i diplomskim stručnim studijima. Suradnica je u nekoliko stranih i domaćih akademskih, znanstvenih asocijacija, članica editorijala i recenzentica, uključujući grčki Athens Institute for Education and Research i Hrvatsko filozofsko društvo (od 2005.). Do sada je objavila više od 90 znanstvenih radova, 7 knjiga, uključujući i „Narative moderniteta: moralno-etička gledanja društvene zbilje“. Stručni te znanstveno-popularni opus obuhvaća i izlaganja na više od 50 međunarodnih konferencija i stručnih skupova, gostovanja na 10 europskih uglednih učilišta, javna predavanja te radio i TV emisije. Hobi su joj free-lance novinarstvo, glazba i sport te volonterski rad. Živi u Zagrebu i majka je jednog djeteta. Godine 2018. na konferenciji ABSRC Venezia nagrađena je za najbolji znanstveni rad na temu filozofije digitalnoga.

O knjizi
„Narativi moderniteta: moralno-etička gledanja društvene zbilje“ je djelo sastavljeno od odabranih, pojedinačnih eseja – narativa, objavljivanih u formi kolumne u Vjesnikovim Stajalištima i Tribini (2006. – 2012.) te u manjem opsegu u Zagrebačkom listu (2017.). Tematski, knjiga obuhvaća moralno-filozofijska propit(k)ivanja – kritiku naše lokalne i globalne svakodnevice u području morala i politike; gospodarstva i obrazovanja; religije (i crkvene politike). U epistemološkom pogledu, impregniranu sintetiziranim uvidima, proizišlim iz učenja glasovitih mislilaca u povijesti filozofije: Platona, Aristotela, Aurelija Augustina, Pascala i Descartesa, Kanta, Nietzschea, Heideggera, Luhmanna i, naravno, Charlesa Taylora.

Knjiga je namijenjena široj čitateljskoj publici; njezini se dijelovi mogu čitati kao priča, ogled ili znanstveno-popularni tekst, što ovisi o kutu gledanja i preferenciji svakoga tko, primjerice, želi saznati tko ili što se krije iza priče o Božiću, u kakvoj su vezi Djeda Mraz, Sokrat, Isus Krist i George Michael; zašto čitamo o Judinom evanđelju ili ubojstvu Ivane Hodak i tko će razumjeti narativ o Alojziju Stepincu?! 

TAGOVI: Djeda Mraz, ‘praznik ljubavi’, Isus Krist, Juda, Anna-Maria Gruenfelder, Anglikanska crkva, Ivana Hodak, Alojzije Stepinac, Sokrat, homo amans, Aristotel, emocionalna inteligencija, ‘ljestvica vrijednosti’, obrazovanje, znanost, ‘dionizijski zanos’, ‘spor oko etike’, ‘nacionalni ispiti’ i HNOS, Vjesnik, kolumna

Tehničke karakteristike

Format

, ,