Picasso

Autor: Gertrude STEIN

Izdanje: veljača 2013.

Broj stranica: 114

ISBN: 978-953-3200-279

Elektronička knjiga

4,38 

Ovaj inspirativni i nekonvencijalni ogled američke spisateljice i pokroviteljice umjetnosti Gertrude Stein o djelu Pabla Picassa istovremeno je i dragocjeno svjedočanstvo iz privilegirane blizine o njegovom privatnom životu te o njegovom prijateljevanju, kao i druženju s nekim od najvećih umjetnika polovice prošlog stoljeća.

Detaljnije

Ogled o Picassu provokativan je kao svjedočanstvo o jednom od najvećih umjetnika novijega doba; to je svjedočenje iz prve ruke, ali isto tako dokument o prijateljstvu slavne spisateljice i još slavnijeg slikara, egzemplaran upravo u onom aspektu u kojom je njegova iznimnost sukladna s iznimnošću njegovih protagonista. Početak 20. stoljeća, vrijeme raspada Habsburške monarhije, vrijeme Oktobarske revolucije i velikih planetarnih ratova bilo je istodobno i vrijeme u kojem je Pariz funkcionirao kao epicentar kulturnog i umjetničkog svijeta. Premda su društveni potresi slijedili jedan za drugim, kao na tekućoj vrpci, tvrdnja da Pariz nije grad nego svijet (Lutetia non urbs, sed orbis), koja se pripisuje francuskom kralju Karlu V, poznatom i kao pasioniranom pokloniku ljepote, upravo u tim desetljećima dobila je svoju najvjerodostojniju potvrdu. Za svakog znatiželjnika, a pogotovo za svakog mladog umjetnika, željnog dokazivanja, Pariz je bio najveći izazov. Bio je izazov i za Gertrude Stein, američku spisateljicu koja je već zbog svojih germanskih i židovskih korijena na neki način bila predodređena za putovanje. Djetinjstvo je jednim dijelom provela u Europi, drugim u Sjedinjenim Državama, na Redcliffe Collegeu je diplomirala psihologiju u klasi Williama Jamesa (brata američkog romanopisca
Henrya Jamesa koji je najveći dio svog vijeka isto tako proveo na starom kontinentu), a početkom 20. stoljeća preselila se u Francusku u kojoj je ostala sve do smrti. Pa i nakon toga jer je pokopana na groblju Père Lachaise.

Tehničke karakteristike

Format

Ispis

Pregled

Kopiranje sadržaja