Stjepan Đureković: što ga je ubilo?

Autor: Branko VUKAS (priredio)

Izdanje: Zagreb, 2014..

Broj stranica: 458

ISBN: 978-953-794-900-6

Elektronička knjiga

10,35 

Dokazi, tragovi i odjeci u hrvatskim emigrantskim novinama i periodici.

Detaljnije

U četvrtak oko podne, 28. srpnja 1983., u improviziranoj tiskari u Wolfratshausenu kraj Münchena, sa šest metaka iz dvaju pištolja i sjekirom, zatučen je hrvatski politički emigrant i pisac Stjepan Đureković. Od tada do danas, o Đurekoviću se u Hrvatskoj govori i piše manje-više ono što je o tom zaslužnom čovjeku osta-lo zabilježeno u arhivima tajne jugoslavenske političke policije, Udbe, ili što šire sami organizatori ubojstva, njihovi suradnici, krvnici i pokrovitelji.
Nekoliko dana prije ubojstva pojavio se u Njemačkoj krivotvore-ni broj (14) londonske Nove Hrvatske, priređen i tiskan u Beogradu, u režiji Udbe. Cijele su novine izmišljene, uključujući i veliki intervju s Đurekovićem, u namjeri da se Đurekovića prikaže kao moralno problematičnu i bolesno ambicioznu osobu koja je prijetnja jugoslavenskim vlastodršcima, ali i hrvatskim političkim prvacima u emigraciji. Falsifikat Nove Hrvatske bio je uvod u Đurekovićevu likvidaciju i ostao neoboriv dokaz o naručiteljima i izvršiteljima zločina.
Đureković je ubijen a slika o njemu kao emigrantu kojeg i nije bilo šteta ubiti preživjela je neokrnjena do danas. Zbog toga je sastavljena ova istraživačka knjiga. Donosi bogatu građu, osam-desetak u Hrvatskoj nikad pročitanih tekstova iz emigrantskih novina i časopisa (Nova Hrvatska, Hrvatska Država, Danica, Hrvatska revija…), pa i one iz krivotvorene Nove Hrvatske, a u završnom dijelu govori i o zlosretnoj sudbini Đurekovićeva sina i suradnika Damira. Ti su tekstovi, posebice Đurekovićevi novinski raz-govori, za našu publiku otkriće: u njima su i odgovori na pitanje tko ga je i zašto ubio.
Razlozi zbog kojih je Đureković pogubljen najbolji su razlozi za čitanje ove knjige.

Tehničke karakteristike

Format

Ispis

Pregled

Kopiranje sadržaja